Kienehoef aardgasvrij!

Gepubliceerd 9 september 2020

Ron van Rooij heeft het afgelopen winterseizoen gebruikt om zijn camping Kienehoef aardgasvrij te maken.

De ideeën waren ontstaan in de zomer van 2018, met een routekaart die Fit Our Future heeft opgesteld en vervolgens begeleid bij de realisatie. Na diverse gesprekken zijn twee partijen geselecteerd om de maatregelen uit te voeren.

Een belangrijk deel van de investering wordt gedekt door subsidies: SDE+ subsidie voor de zonnepanelen en ISDE voor de zonnecollectoren en warmtepompen. In totaal zijn 282 zonnepanelen gemonteerd, verdeeld over het receptiegebouw, de sanitair gebouwen en de grote schuur. Daarnaast staan er 2 lucht-water warmtepompen op de receptie en 1 op elk toiletgebouw. Elke toiletgebouw heeft ook 2 warmtepomp boilers. Tenslotte zijn er bij het openluchtzwembad 5 panelen met in totaal 300 heat-pipes geplaatst voor de zwembadverwarming.

 

 

Ron van Rooij: ”Ik vind het supermooi dat we de camping nu aardgasvrij draaien en dat ik weet dat ik de investeringen weer ga terugverdienen uit de opbrengst van de panelen en de besparing op mijn gasrekening. Liep het proces vlekkeloos? Nee zeker niet, we zijn de nodige hobbels tegengekomen onderweg. Zo haakte de eerste leveranciers af, dus toen moesten we met Fit Our Future samen opnieuw een partij selecteren.

 

 

Het valt mij tegen hoe lang alles duurt, subsidie aanvragen, verschillende partijen op elkaar afstemmen. Maar ook nadat we partijen hadden geselecteerd ging het niet allemaal vanzelf. Ik heb iemand aangesteld die de bouw voor mij coördineerde, dat nam me veel tijd uit handen en ik wist zeker dat het goed werd uitgevoerd. De keuring voor legionella met de warmtepomp boilers was nog even spannend, omdat de installateur de hele winter niets had gedaan en alles dan op het laatste moment moest worden gecontroleerd en aangepast. Gelukkig hadden we een prestatiecontract afgesloten met de installateur, dus de benodigde wijzigingen hebben ze zonder gedoe uitgevoerd.”

 

 

Zijn advies aan collega ondernemers: “Zorg dat je een goed plan hebt, kies een goede begeleider en heb een lange adem.”