Energietransitie bedrijventerreinen. Goed en snel geregeld

Aan de slag met oplossingen voor netcongestie

  • Ondernemers activeren om te participeren in collectieve projecten
  • Door bijeenkomsten, energiedata, digital twin en plan van aanpak
  • Met oog voor de integrale verduurzamingsopgave
Direct aanvragen
Of bel direct: 085 – 487 4660
Bedrijventerrein
Voor gemeenten die vooruit willen met de energietransitie van bedrijventerreinen, ondanks congestie

Voor wie?

Wil je als gemeente bedrijven faciliteren om te verduurzamen, maar lopen ze steeds vaker vast op het volle elektriciteitsnetwerk? Of wil je op een duurzaam bedrijventerrein een laadplein voor elektrisch vervoer realiseren, maar krijg je van de netbeheerder geen extra capaciteit op je elektriciteitsaansluiting?

Bij dit soort vraagstukken versterken wij gemeentelijke organisaties met expertise en ondersteuning, op basis van actie-tractie.

Zo pakken we het aan

Samen met parkmanagement, ondernemers en netbeheerders analyseren we het huidig en toekomstig elektriciteitsgebruik op het bedrijventerrein. Daarbij kijken we ook naar knelpunten in het lokale elektriciteitsnet.

We werken aan oplossingen die het congestieprobleem beheersbaar maken. Je kunt denken aan een Directe Lijn, Gesloten Distributiesysteem (Smart Grid), nieuwe contractvormen of laadpleinen met opslag (energiehubs). Per oplossing onderzoeken we of deze haalbaar is voor het desbetreffende bedrijventerrein. We geven een indicatie van de businesscase en het effect op de netcongestie.

Het resulteert in een concreet plan van aanpak. We stemmen dit af met de stakeholders. Vervolgens brengen we het plan tot realisatie, waarbij we continu de belangen van gemeente en ondernemers in het oog houden.

Dit levert het op

Binnen drie tot vier maanden weet je als gemeente welke mogelijkheden er zijn. Er ligt een uitgewerkt plan van aanpak, waarmee je direct aan de slag kunt. Je krijgt inzicht in de beste oplossingen voor het congestieprobleem op een duurzaam bedrijventerrein, zoals:

  • Op welke momenten treedt het congestieprobleem op en hoe groot zijn de pieken?;
  • Wat is het stuurbaar vermogen op een duurzaam bedrijventerrein?;
  • Wat is er mogelijk met opslag van energie in accu’s of warmtebuffers?;
  • Wat zijn de mogelijkheden voor een laadplein voor elektrisch wegtransport?;
  • Welke mogelijkheden zijn er voor energie-uitwisseling tussen bedrijven?;
  • Wat is er mogelijk met nieuwe contractvormen, zoals tijdsgebonden of groepstransportovereenkomsten?;
  • Hoe activeer je ondernemers om hiervan gebruik te maken?

Dit vonden anderen ervan

‘Sustendo weet hoe ze commerciële partijen en inhoudelijke thema’s bij elkaar moeten brengen en overzicht moeten creëren, wat essentieel is voor het succes van ons programma.’

‘Modder niet te lang door, maar neem contact op met Sustendo. Dat kan een heleboel stress voorkomen.’

Een greep uit de overheden die we begeleid hebben

RVO logo
Gemeente Putten logo
Provincie Gelderland logo
Gemeente Waalwijk logo
Techniek Nederland logo
Provincie Overijssel logo
Resultaat

Nog vragen?

  • Wat is netcongestie?

    Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet vol is. Op zonnige of dagen met veel wind is er te veel stroomaanbod tegelijk op het net. Daardoor mogen organisaties met een grootverbruik aansluiting geen extra zonnestroom aan het net leveren.

    Maar ook de stroomvraag kent soms pieken. Om dat te voorkomen, geeft de netbeheerder geen extra capaciteit om stroom af te nemen van het elektriciteitsnet aan organisaties. Dat is natuurlijk een groot probleem voor organisaties die meer elektriciteit nodig hebben, dan ze mogen afnemen van hun netbeheerder.

  • Wat is stuurbaar vermogen?

    Sommige installaties kunnen uitgesteld worden. Bijvoorbeeld een vriescel. Daarbij kan de koeling even uitgezet worden, om enkele uren later harder te draaien. Het vermogen van de koeling is dan gestuurd. Of laadpalen, die tijdelijk lager gezet worden. Op die manier kun je een piekvraag in je bedrijf voorkomen of verplaatsen. Of je kunt energiegebruik verschuiven naar tijdstippen met gunstige energietarieven.

  • Wat is een groeps-transportovereenkomst (groeps-TO)?

    Een verdergaande vorm van samenwerking is om de netaansluitingen niet individueel, maar als één gezamenlijke aansluiting te zien. Hiervoor sluiten de deelnemende partijen een groepstransportovereenkomst (GTO) af met de netbeheerder.

    De groeps-TO is een contractvorm die bedrijven de mogelijkheid geeft om energie uit te wisselen met andere bedrijven op een duurzaam bedrijventerrein. De deelnemende bedrijven geven hun individuele transportrechten op, ten gunste van een groep. Vervolgens kunnen zij hun gezamenlijke ruimte op het net efficiënter benutten door deze te delen.

    Door deze samenwerking ontstaat een betere afstemming tussen de deelnemers en een vlakker profiel. Naar verwachting is het vanaf Q2 2024 mogelijk om een groeps-TO af te sluiten met de netbeheerder.

Staat jouw vraag er niet tussen? Als je nog vragen hebt over energietransitie op duurzame bedrijventerreinen of onze diensten, beantwoorden wij ze graag. Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!

Aan de slag

Vol energie aan de slag met verduurzaming?

Aan de slag met oplossingen bij netcongestie voor ondernemers in jouw gemeente.

Sustendo
  • Concrete resultaten ondanks netcongestie
  • Met ondernemers die vooruit willen
  • Intermediair tussen gemeente, netbeheerder en ondernemers

Vragen?

Wij helpen je graag!

Call to action - Medewerker

Neem contact op. We kijken graag – vrijblijvend – wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. Ook beantwoorden we graag vragen waar je ongetwijfeld mee zit.

Neem contact op Bel 085 – 487 4660