Europees onderzoek naar meerwaarde energieprestatiecontracten

Enkele hardnekkige mythes over energieprestatiecontracten zijn in het Europese GuarantEE-project (waarbij EE staat voor Energy Efficiency) ontkracht. Het is daarom tijd om de communicatie over EPCs aan te passen.

De belangrijkste uitkomsten uit dit onderzoek:

  • Energieprestatiecontracten (EPCs) zijn niet alleen toepasbaar als je externe financiering nodig hebt;
  • EPC-projecten zijn niet alleen miljoenenprojecten;
  • De opstart van EPC-projecten is niet moeilijker, langer en kostbaarder dan traditionele projecten.

En enkele aanbevelingen uit dit onderzoek: 

Gegarandeerde energiebesparing
In alle energiebesparingsprojecten zou verplicht moeten worden om afspraken op te nemen over gegarandeerde energieprestaties, die meetbaar en verifieerbaar zijn. Dit verhoogt de effectiviteit van projecten op het gebied van energiebesparing.

EPC-facilitators
De rol van EPC-facilitators of project-facilitatoren moet nationaal worden erkend. Uit het GuarantEE project is gebleken dat EPC-facilitators een cruciale rol spelen bij het aanjagen en de kwaliteit van EPC-projecten. Hierbij hoort ook dat er een training voor deze nieuwe beroepsgroep ontwikkeld en instandgehouden moet worden. Aansluitend is het belangrijk om deze professionals te certificeren en de kwaliteit te garanderen.

Het volledige rapport is te downloaden via https://guarantee-project.eu/nl

Zie ook het video-interview met Albert Hulshoff (expert aanbestedingen en prestatiecontracten bij Fit Our Future) over dit onderwerp: