Hotel Zeezicht zet monumentale stap naar gas-vrij

In het historische pand het Zeekasteel van Harlingen kiest hotel Zeezicht voor een goedkopere energierekening. Naast de Waddenzee en met veerboot aanlegplaatsen op een steenworp afstand is hotel Zeezicht een uitgangspunt voor wadlopen en binnenlandse ontdekkingstochten. Bij dit historische pand diende de gasgestookte verwarmingsinstallatie vervangen te worden. Hotelier Tessa Postma wilde daarbij direct inzetten op duurzame alternatieven.

Niet alleen een gastvrij, maar ook gas-vrij hotel
Gasgestookte verwarming betekent ook maandelijkse energiekosten. Deze kosten zullen in de komende jaren zeer waarschijnlijk structuur gaan stijgen vanwege aangekondigde verhogingen van energiebelastingen (Klimaatakkoord). De transitie naar duurzame warmte betekent daarom structureel lagere energiekosten en een bijdrage aan een gezonde en veilige toekomst voor ons allemaal.

Wat zijn duurzame verwarmingsopties?

  1. Aansluiting op een eventueel warmtenet: als er een goede lokale warmtebron beschikbaar is (of komt), kunnen gemeenten ervoor kiezen om een warmtenet aan te leggen in een wijk waaraan bewoners en bedrijven zich op kunnen aansluiten.
  2. Biomassa: Denk hierbij aan pelletkachel systemen die warmte opleveren, of een warmtekrachtkoppeling (ook op biomassa) die elektriciteit opwekt en de rest van de warmte afgeeft aan uw verwarmingsinstallatie.
  3. Warmtepompen: Hiervoor wordt warmte opgewekt met elektriciteit, in de vorm van luchtwarmtepompen. Simpel gesteld werkt zo’n warmtepomp als een koelkast, maar dan omgekeerde: buitenlucht wordt verwarmd. Een voordeel is dat deze zeer efficiënt met de energie om kunnen gaan. Warmtepompen werken het meest efficiënt bij lagere temperaturen afgifte-systemen, zoals vloerverwarming of speciale lage-temperatuur-radiatoren.  Specifiek voor warm tapwater bestaan er warmtepompboilers.
  4. Zonne-energie: Zonnecollectoren of hybride panelen kunnen ingezet worden voor verwarming van water en kunnen bovendien een mooie bijdrage leveren aan de ruimteverwarming. 

Keuze voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonne-energie
Hotelier Tessa Postma kiest voor een gefaseerde vervanging. Eerst warmtepompboilers voor het warm tapwater in de keuken en de verschillende hotelkamers. In ruimtes die beperkt worden gebruikt zoals het kantoor of de toiletten, wordt infraroodverwarming ingezet. De benodigde extra elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen te plaatsen op het dak. In een volgende fase worden er vervolgens warmtepompen ingezet voor de ruimteverwarming. Tessa Postma: “Voor ons gaan gastvrijheid en een duurzame bedrijfsvoering hand in hand. Samen met Fit Our Future hebben wij nu een routekaart ontwikkeld richting onze aardgas-vrije stip op de horizon, waardoor we met onze huisinstallateur snel stappen kunnen zetten.”

Wat is de rol van Fit Our Future?
Om alle besparingskansen te inventariseren voerde een deskundige energie-adviseur een nulmeting uit in Hotel Zeezicht. Dit resulteerde in een helder overzicht van de mogelijke bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen met indicatie van de kosten, baten, terugverdientijden en CO2-reductie. Fit Our Future begeleidt vervolgens de ondernemer bij de gefaseerde realisatie van de besparingsopties. Via een online monitoring platform bewaakt Fit Our Future voor hotel Zeezicht of de gegarandeerde energie-efficiëntie ook werkelijk wordt gerealiseerd en komt in actie bij eventuele overschrijdingen om hoge kosten te voorkomen.