Succesvol MKB energiebesparingsproject in Ede

Het Ede’s Bedrijfs Contact (EBC) is samen met gemeente Ede en de Provincie Gelderland een programma gestart om energiebesparing makkelijker en aantrekkelijker te maken. Fit Our Future is uitgekozen om met een tijdelijke subsidie een energiescan uit te voeren bij geïnteresseerde bedrijven en instellingen. Naar behoefte begeleiden wij deelnemers ook bij de inkoop, financiering en monitoring van de geïnventariseerde besparingsmaatregelen.

Edese bedrijven en instellingen gaan voor energiebesparing
Het programma is succesvol van start gegaan: ruim 100 bedrijven doen al mee en dagelijks melden zich nieuwe deelnemers aan. Bij de energiescan kijkt Fit Our Future naar alle besparingskansen die binnen 5 jaar zijn terug te verdienen. De Wet Milieubeheer stelt dat deze energiebesparende maatregelen verplicht zijn voor bedrijven en instellingen met een jaarlijks verbruik van meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit. Een voorbeeld van dit “laaghangend fruit” is de afstemming van de ruimteverwarming op de openstelling en het gebruik van ruimte. Moderne oplossingen zijn schakelklokken en een gebouwbeheersysteem die dat automatisch doet. Voor veel bedrijven en instellingen kan dit flink veel energiekosten besparen.

Delinuts in Ede is een van de deelnemende bedrijven aan het energiebesparingsprogramma. Beheersing van temperatuur en luchtvochtigheid zijn van groot belang om hun ruime assortiment van noten en vruchten in optimale conditie te houden. De energiescan leverde een aantal aantrekkelijke besparingsmaatregelen op, waaronder energiezuinige (led) verlichting. Het al geïnstalleerde warmte-koudeopslag-systeem zorgt al voor bijzonder lage maandelijkse kosten van verwarming (in de winter) en koeling (in de zomer). Door de koude-lucht ventilatie kanalen te isoleren, kan het rendement nog verder worden geoptimaliseerd. Aldert van de Kamp namens Delinuts: ‘De pragmatische benadering van Fit Our Future bevalt me. Lekker praktische tips, waarmee ik direct zelf aan de slag ben gegaan. De meeste aanbevelingen hebben we binnen een maand doorgevoerd.’

Hotel de Sterrenberg – Otterlo

Voor 4-sterren Hotel Sterrenberg in Otterlo biedt het energiebesparingsprogramma juist een kans om verder te kijken. Na afronding van een grote renovatie en uitbreiding vorig jaar, hebben hoteliers Hans en Petra Bom behoefte aan een lange termijn strategie voor hun energiehuishouding. Samen met hun vaste installateur ontwikkelt Fit Our Future momenteel een routekaart waarmee zij hun hotel (met 44 luxe kamers, een restaurant, diverse conferentiezalen en een wellnesscentrum) gefaseerd nog energie-efficiënter en wellicht zelfs aardgasvrij kunnen maken. Hans Bom: “Wij willen niet alleen laten controleren of alle verplichte besparingsmaatregelen al zijn uitgevoerd. Onze vraag is nu vooral hoe wij vanuit een goed doordachte lange termijn strategie optimaal kosten-efficiënt onze besparingsdoelen kunnen realiseren.” 

Collectief zonnepanelen inkopen met prestatiegarantie
Steeds vaker vragen bedrijven of wij ook begeleiding kunnen bieden bij het realiseren van zonne-energie projecten. Afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak kan het haalbaar zijn om het jaarlijkse elektriciteitsverbruik deels of geheel zelf op te wekken. Door de enorme groei is de markt voor zonne energie echter steeds meer een cowboy-markt geworden. Vooral omdat zonnepanelen voor lange tijd (15 jaar) geïnstalleerd worden, wil je voorkomen dat je vast komt te zitten aan een slechte deal zonder technische garanties. Daarom heeft Fit Our Future een inkoopcollectief georganiseerd, waarmee deelnemende bedrijven kunnen profiteren van scherpe prijs-condities maar harde langjarige technische garanties bij zorgvuldig geselecteerde aanbieders van zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen daarbij gefinancierd worden, bijvoorbeeld op basis van een lease.

Meedoen?
Wilt u ook een energiescan met tijdelijke subsidiekorting aanvragen? Als uw bedrijf in de gemeente Ede gevestigd is en meer dan 25.000 m3 aardgas of 50.000 kWh stroom per jaar verbruikt, dan kunt u zich hier aanmelden: www.fitourfuture.com/ebc