Het kabinet stelt 160 miljoen euro extra beschikbaar voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. Dat is een van de afspraken uit een nieuw convenant die voortvloeit uit het Energieakkoord.
De extra miljoenen zijn beschikbaar via de ISDE-regeling. Met het geld kunnen 50.000 woningen en 10.000 klein-zakelijke gebruikers worden uitgerust met warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Slimme thermostaten en in-home displays in combinatie met isolatiemaatregelen komen in aanmerking voor subsidie via andere regelingen.
Slimme meter voor iedereen
Energieleveranciers beloven met de nieuwe afspraken dat ze huishoudens met een slimme meter vanaf 2018 maandelijks inzicht geven in hun energieverbruik. Gemiddeld kan dat leiden tot een besparing van 3 procent (45 euro per jaar) per huishouden, verwachten de ondertekenaars. Nog niet iedereen in Nederland heeft een slimme meter. De ondertekenaars verwachten dat dit eind 2020 wel het geval is.
Het convenant moet leiden tot een extra energiebesparing van 10 petajoules. Die besparing staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 150.000 huishoudens, stellen de ondertekenaars van het convenant.
Verder is afgesproken dat installateurs, gemeenten en bouwbedrijven consumenten enthousiast maken voor energiebesparing en het overstappen op duurzame energiebronnen.
Het convenant is getekend door ministers Kamp van Economische Zaken en Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en UNETO-VNI. Bouwend Nederland heeft de afspraken niet getekend, maar volgens een woordvoerder van de SER lijkt dat een kwestie van tijd. Een woordvoerder van Bouwend Nederland laat weten dat de brancheorganisatie de uitgangspunten van het convenant in elk geval “ondersteunt”.
“Mooi dat er eindelijk werk wordt gemaakt van dit element uit het Energieakkoord”, reageert Jorien de Lege van Milieudefensie. “Maar hiermee komen we er niet. Het nieuwe kabinet moet echt een deltaplan maken voor de duurzame verbouwing van Nederland. We moeten in 2030 van het gas af zijn, voor de Groningers en het klimaat.”