Energieneutrale opslagloods voor Mondial Waaijenberg Verhuizers Ede

De opdracht
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor Mondial Waaijenberg Verhuizers een belangrijke pijler in de bedrijfsvoering. De verhuisgroep heeft oog voor de werknemers, het milieu en een efficiënte bedrijfsvoering. Mondial Waaijenberg Verhuizers beschikt over milieuvriendelijke verhuisauto’s en ook de verhuisdozen zijn van duurzaam materiaal geproduceerd. De verhuisgroep investeert continu in het opleiden van personeel.

Jan van Santen – DGA Waaijenberg Verhuizers

Vanuit deze overtuiging heeft directeur-eigenaar Jan van Santen aan Fit Our Future gevraagd om de energie-efficiëntie van zijn opslagloods uit 1998 te helpen optimaliseren op basis van een technische prestatiegarantie. Het betreft een beveiligde en stofvrije ruimte van circa 5.000 mdie in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld wordt. Als voorzitter van de Stichting Bedrijventerreinen FHV (Frankeneng, Heestereng, De Vallei) en deelnemer in Denktank over energie van de Gemeente Ede, wil Van Santen voorop lopen bij de toepassing van energiebesparende maatregelen

De nulmeting
Energie-adviseur René Veltman heeft de nulmeting uitgevoerd en vastgesteld dat het gebouw volledig energieneutraal gemaakt kan worden met besparingsmaatregelen die binnen 10 jaar terugverdiend kunnen worden. De maatregelen omvatten onder meer:

  • Warmtepompen
  • LED-verlichting
  • Optimalisatie van klimaatbeheersing en ventilatie
  • Zonnepanelen

 

De financiering
Voor Mondial Waaijenberg Verhuizers is een investeringsplan opgesteld, waarin de totale investeringskosten kasstroom-neutraal gedekt worden uit lagere energiekosten. Het model energieprestatiecontract dat Fit Our Future samen met diverse toonaangevende banken en bouwbedrijven heeft ontwikkeld, biedt extra zekerheid over de kostenbesparing.  Rabobank Vallei en Rijn, de huisbank van deze opdrachtgever, is dan ook graag bereid om dit energiebesparingsproject te financieren.

De aanbesteding
Het ervaren inkoopteam van Fit Our Future start voor Waaijenberg Verhuizers een aanbesteding met enkele gekwalificeerde installatiebedrijven uit de Edese regio. In bouwteam verband zal een uitvoeringsgereed bestek met open kostenbegroting worden ontwikkeld. De bouwteam-vorm minimaliseert het risico op onaangename verrassingen en meerwerk-discussies die bij traditionele aanbestedingen vaak voorkomen. Na afronding van de bouwteam fase wordt alles vastgelegd in een energieprestatiecontract.

De monitoring
Na oplevering bewaakt Fit Our Future voor Waaijenberg Verhuizers of de gegarandeerde energieprestatie ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Daartoe worden de gas en elektriciteitsmeters via een geavanceerd monitoring platform ontsloten. Bij eventuele afwijkingen van het feitelijke energieverbruik ten opzichte van de gegarandeerde besparing, komt Fit Our Future namens de opdrachtgever in actie.