Europees netwerk EPC Facilitators van start

Op woensdagochtend 12 april vond de start plaats van een Europees netwerk van EPC Facilitators. Dit gebeurde tijdens het Europese seminar GuarantEE EPC Facilitators, een van de side-events van de vakbeurs Building Holland en Building Europe. EPC staat voor Energie Prestatie Contract. In Nederland kunnen opdrachtgevers via het kwaliteitsregister QBISn een EPC Facilitator zoeken. EPC Facilitators kunnen zich bij QBIS.nl laten registreren met de Eigen Verklaring. Op 12 april ondertekenden de eerste 16 Facilitators uit vijf landen de Verklaring. Albert Hulshoff, technisch directeur van Fit Our Future, was één van hen.

Europese samenwerking
RVO.nl ontwikkelde de Criteria en een Eigen Verklaring voor EPC Facilitators vanuit het Europese samenwerkingsproject GuarantEE. Dit om hun kwaliteit en onafhankelijkheid te borgen, vooral in landen met een opkomende EPC markt zoals Nederland. Daarnaast ondersteunt RVO.nl een Europees netwerk van EPC Facilitators. Dit netwerk is bedoeld voor het uitwisselen van kennis en ervaringen.

De rol van EPC-facilitators is van groot belang bij het verduurzamen van vastgoed. Je ziet het in de omringende landen, bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Engeland en Noorwegen. Zij zijn koplopers op dit gebied. Facilitators brengen daar echt een stroom van projecten op gang en realiseren zo energiebesparing in de gebouwde omgeving.

EPC Facilitators
EPC Facilitators zijn onafhankelijke en deskundige adviseurs. Zij hebben energetische, financiële en juridische kennis in huis. Ook kunnen zij als procesbegeleider helpen met interne communicatie en besluitvorming of de samenwerking met marktpartijen.

Zeker voor overheden is het verstandig om een EPC Facilitator in te schakelen. Overheden zijn aanbestedingsplichtig. Zo’n proces vraagt extra tijd en expertise. Facilitators kunnen daarbij helpen.

GuarantEE
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseerde het seminar samen met het Europese samenwerkingsverband GuarantEE. GuarantEE stimuleert energie-efficiency in gebouwen en het werken met EPC’s.

Bron: RVO